20. دى 1397 - 13:22
بیرجندرسا-یکی از وظایف مهم هر زنبوردار، پیشگیری و مبارزه با بیماری‌ها و آفات زنبورعسل پیش از آغاز فصل زمستان گذرانی است که در این راستا اغلب به زنبورداران توصیه می‌شود کندوهای خود را در فصل پائیز و پیش از زمستان گذرانی در مزارع آفتابگران، پنبه و ذرت مستقر کنند.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی بیرجندرسا به نقل از ایسنا، شناختن زنبور و ارزش گذاشتن به آن فقط به خاطر عسل، نادیده گرفتن اهمیت اصلی حشره بسیار مفید و عدم درک ارزش حقیقی آن است.

مواد غذایی مورد نیاز زنبور عسل برای ادامه زندگی و بقای اجتماع آن بر دو نوع است. اول مواد قندی که از شهد گلها به دست آمده و به صورت عسل طبیعی تهیه و ذخیره می‌شود و دوم مواد چربی و پروتئینی که این دسته از مواد، از   گرده گل گیاهان توسط زنبور تأمین می‌شود.

در حقیقت از تمام جاندارانی که انسان از آن‌ها استفاده می‌کند مانند چهار پایان، طیور و حشراتی مثل کرم ابریشم، تنها زنبور عسل است که هیچ گونه رقابتی با غذای انسان از نظر کشت علوفه مورد نیاز برای تغذیه و نیز هیچ گونه زیانی برای محیط زیست نداشته و نقش بسیار مهمی در بقای محیط زیست و رشد و شکوفایی آن دارد.

تغذیه پائیزه کلنی‌ها باید تا حداکثر اواخر شهریورماه پایان یابد درغیر این‌صورت به علت خنکی هوا، جمعیت کندو فرصت و توانایی لازم برای فرآوری و عمل‌آوری شربت مصنوعی را نداشته و معمولا ذخیره این گونه شیره‌ها به صورت خام بوده و زودتر در داخل کندو فاسد می‌شود.

یکی از وظایف مهم هر زنبوردار، پیشگیری و مبارزه با بیماری‌ها و آفات زنبورعسل پیش از آغاز فصل زمستان گذرانی است که در این راستا اغلب به زنبورداران توصیه می‌شود کندوهای خود را در فصل پائیز و پیش از زمستان گذرانی در مزارع آفتابگران، پنبه، ذرت و... مستقر کنند.

داخل کندو نباید به هیچ عنوان خیس و مرطوب باشد به عبارت دیگر زنبوردار باید سعی کند مانع نفوذ نزولات آسمانی به داخل کندو شود چرا که رطوبت داخل کندو یکی از عوامل مهم تلفات زمستانه زنبورعسل است.

زنبورداران باید سوراخ پرواز کندو را در فصل زمستان کوچکتر کرده و محل استقرار کندوها باید آرام و ساکت بوده و عاری از هرگونه سرو صدای ناهنجار و استرس‌زا باشد و باید از باز و بسته کردن درب کندو در طول زمستان جدا خوداری شود.

زنبورستان باید در طول زمستان گذرانی آفتاب‌گیر باشد به عبارت دیگر سوراخ پرواز کندوها را باید طوری قرار داد که بیشترین ساعات تابش نور خورشید را داشته باشد و پس از اتمام فصل زمستان و در یک روز آفتابی میزان تخم‌ریزی و سلامتی ملکه و جمعیت کنترل شود.

با توجه   به شروع فصل سرما   و به منظور کاهش تلفات و خسارات ناشی از سرما زدگی در زنبورستان‌های استان برای زمستان گذرانی، رعایت نکاتی توسط زنبورداران ضروری به نظر می‌رسد.

ضرورت اقدامات مراقبتی برای کندوهای زنبور عسل در زمستان

قاسم عجم، رئیس اداره بهداشت و مدیریت بیماری‌های طیور و زنبور عسل دامپزشکی خراسان جنوبی در گفت‌وگو با ایسنا بر ضرورت انجام اقدامات مراقبتی برای حفظ جمعیت و سلامت زنبورهای عسل در فصل زمستان هشدار داد.

وی ادامه داد: قدرت زمستان گذرانی خوب کندو وابستگی مستقیم با عملکرد کلنی زنبور عسل دارد و در فصول سرد سال با مصرف عسل، انرژی مصرفی به صورت گرما در فضای اطراف بدن ساطع می‌شود از این رو عسل در بقای زمستانه زنبورهای عسل نقش مهمی دارد.

رئیس اداره بهداشت و مدیریت بیماری‌های طیور و زنبور عسل دامپزشکی خراسان جنوبی به زنبورداران توصیه کرد فضای داخل کندو را با موادی از قبیل روزنامه، برگ خشک درختان و گونی‌های پلاستیکی پر کنند تا فضای داخل کندو کاملا تنگ و متراکم شود و به حفظ گرما در روزهای سرد کمک کند.

عجم اظهار کرد: کندو باید حداقل 15 تا 20 سانتی متر از زمین فاصله داشته باشد تا رطوبت را از زمین نگیرد و همچنین با آمدن برف، دریچه پرواز بسته نشود.

وی بیان کرد: برای جلوگیری از ورود آب باران به داخل کندو، کندو باید کمی به سمت جلو مایل باشد، پوشش درب ورودی زنبوران به کندو را تا حدی که یک زنبور بتواند از آن عبور کند بسته و سایر درزهای کندو را با بتونه یا گل بپوشانند.

رئیس اداره بهداشت و مدیریت بیماری‌های طیور و زنبور عسل دامپزشکی خراسان جنوبی در مورد نکات بهداشتی زمستان گذرانی، گفت: مبارزه با انگل واروآ در فصل پاییز باید انجام شده و بقایای دارو و کنه‌های مرده قبل از زمستان از کندو جمع‌آوری شود.

عجم با اشاره به اینکه در داخل ظروف شربت خوری کندوها، نباید به هیچ عنوان شیره و شربتی باقی مانده باشد، یادآور شد: بعضی مواقع دیده می‌شود که به دلایلی شربت در داخل کندو باقی مانده و مشکلاتی را به لحاظ بهداشتی و زیستی برای جمعیت کندو در طول زمستان به وجود آورده است.

نظرات کاربران